zondag 20 september 2009

Update Siepeljam Lekker!

Ruim een jaar geleden begon ik voor 23 Dingen aan dit weblog.

Vanwege de drukte die twee banen met zich meebrengen, mijn gezin en hobby's kom ik niet vaak aan bloggen toe. Maar ik mag niet mopperen, mijn blog wordt nog regelmatig bezocht. Het grappige is dat iets wat helemaal niet met de bibliotheek te maken heeft, namelijk mijn Moederdag post, het vaakst wordt bekeken. De tweede plaats wordt ingenomen door mijn post over Siepeljam n.a.v. de lezing van Thea Kroese. Ik kan zien dat men via de trefwoorden Siepeljam en Recept bij deze post terechtkomt.

Een recept mag je natuurlijk niet zomaar klakkeloos kopieren en in je weblog plaatsen. Maar je mag er wel over schrijven. Ik was eigenlijk zelf ook wel nieuwsgierig geworden hoe het zou smaken.

In het kookboek van Thea Kroese wordt overigens het woord Siepeljam niet genoemd. In het boek staat een recept voor uienmarmelade. Maar aangezien ik weet dat siepel het Twentse woord is voor ui en Thea tijdens haar lezing verwees naar dit boek, ga ik ervan uit dat deze uienmarmelade hetzelfde is als Siepeljam.



Volgens de aanwijzingen nam ik 500 gram uien in ringen, 1 en 1/2 eetlepel zout, 500 gram suiker, 2 en 1/2 deciliter azijn, 2 theelepels karwijzaad en 1 flinke theelepel kruidnagels.
De uien sneed ik in ringen. Deze bestrooide ik met het zout en liet het ongeveer een uur staan.
Daarna moest ik het afspoelen en afdrogen. Ik deed dat met een schone theedoek. Vervolgens mengde ik de suiker met het azijn in een pan, bracht het aan de kook en na 5 minuten voegde ik de uien, het karwijzaad en de kruidnagels toe. Volgens het recept moest dat laatste in een filterzakje, maar ik deed ze er gewoon los in. Bij mijn Indische gerechten doe ik dat ook en dat gaat prima. Je kunt ze er desnoods later uit vissen.
Op laag vuur liet ik de uienmoes in twee uur indikken.

Een heerlijke geur, die je ook met uiensoep hebt, verspreidt zich dan door je huis!

Zodra het afgekoeld is, kun je de jam in een potje doen en smeren op toastjes of op een belegde boterham met kaas. Maar andere toepassingen zijn uiteraard ook mogelijk.
Volgens het boek is de jam een jaar houdbaar. Ik vrees dat we dat niet halen....

Bron: Han Hottenhuis en Thea Kroese, Kieken & Koken, Van Deinse Instituut, 2005

Geen opmerkingen: