zaterdag 4 december 2010

Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid zit er weer op.

Mag ik zeggen dat ik er een dubbel gevoel over heb?

- De bibliotheek wil graag het Huis van de Mediawijsheid zijn, maar is ze dat ook?
- Zijn bibliotheekmedewerkers mediawijs?
- Ziet de klant ons als een huis waar hij of zij met mediawijze vragen terecht kan?

Punt 2 en 3 hangen natuurlijk nauw met elkaar samen. Als wij mediawijs zijn en dat uitstralen, zou dan de klant niet vanzelf met zijn of haar vragen op het gebied van mediawijsheid naar de bibliotheek gaan?
In elk geval werd mij weer duidelijk hoe belangrijk het is dat een bibliotheek één of meerdere mediacoaches in de organisatie moet hebben. In elk geval mensen, die collega's proberen te stimuleren en een voortrekkersrol vervullen als het gaat om mediawijsheid in de bibliotheek.

Ik mocht een bijdrage leveren in de bibliotheken Wierden/Enter en Deventer. Samen met hele enthousiaste heren van het internetcafe (onderdeel van Stichting de Welle in de gemeente Wierden) bracht ik het programma Klik en Tik onder de aandacht van senioren. Daarnaast gaf ik workshops Picasa in Wierden en Deventer.
In Wierden en Enter vervulden maatschappelijke stagiaires een belangrijke rol tijdens de inloopspreekuren "uitleg mobiele telefoon".

Hoewel de opkomst laag tot matig was, viel me wel op dat de deelnemers aan alle workshops enthousiast en belangstellend waren. Bij Klik en Tik had ik bewondering voor het geduld van de heren van het internetcafe. Zij vertelden me ook dat hun wekelijkse inloopochtenden en -middagen in een behoefte voorzien. Bezoekers kunnen in een eigen tempo o.a. boeken van Addo Stuur afwerken en met allerlei vragen op het gebied van internet- en computervaardigheden bij de vrijwilligers van het internetcafe terecht. Ik heb veel respect voor deze vrijwilligers van Stichting de Welle, die zelf heel computer- en internetvaardig zijn en dit willen delen met dorpsgenoten!
Bij de Picasa workshops waren de deelnemers met name geinteresseerd in het delen van foto's. Hoe zet je foto's op het web en niet onbelangrijk hoe zorg je ervoor dat de privacy wordt gewaarborgd?
Leuk vond ik ook dat de maatschappelijke stagiaires tijdens de Picasa workshop zo actief meededen en ook vragen van de deelnemers beantwoordden!

Wat mij betreft krijgt de Week van de Mediawijsheid een vervolg. Dit was de eerste keer, als we dit blijven doen, wordt de Bibliotheek vanzelf het Huis van de Mediawijsheid. Toch?!?

Hieronder de Picasa presentatie en een korte impressie van de Week in Wierden en Enter.
2 opmerkingen:

mieke n zei

Dag Hetty
Ik begrijp je vragen wel. Er is nog werk aan de winkel, ook in Vlaanderen, denk ik.
Een mediacoach in de bib, die ook collega's kan begeleiden, is een goed idee. Hoort dat ook bij de cursus?

Ben hier nog een leuke link tegengekomen, van Google (jammer genoeg enkel nog in het Engels), die hier wel in kadert: teachparentstech.org

"keep tech support a family business"

Hetty Odenthal zei

Hoi Mieke,

Leuk weer wat van je te lezen! En bedankt voor de link!!!

Jazeker, ook collega's moeten gecoacht worden. Als ze dat tenminste willen!

Maar zelf sta ik ook nog steeds open voor nieuwe Dingen op het gebied van mediawijsheid.