zondag 10 april 2011

Leerlingen "verfilmen" de literatuur; mediawijsheidproject van de Bibliotheek Deventer


Wat is dit? Is de Bibliotheek Deventer verandert in een begraafplaats?
Is dit het einde van de Bibliotheek? Lees verder en ontdek wat er aan de hand is!

De oplettende bezoeker zal ontdekken dat op eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek aan de Brink de resultaten te zien zijn van een mediawijsheidproject, dat in het kader van het thema van de Boekenweek werd uitgevoerd.

Voor hun literatuurproject moesten VWO-leerlingen van Het Vlier een maatschappelijk thema kiezen. Daarover moesten ze boeken en artikelen lezen. Daarnaast gingen ze op pad om mensen te interviewen, die met het thema te maken hadden. Het interview moest op film worden vastgelegd met als doel in de Deventer schouwburg vertoond te worden tijdens De Boekenweek.
Filmen lijkt gemakkelijk, je neemt je mobiele telefoon of camera mee en je maakt opnames. Maar dan? Hoe maak je een interview interessant en hoe monteer je? Mediacoach Monique Bos van de Bibliotheek Deventer leidde het project. Ze vertelde de leerlingen over de rol van de journalist, het belang van nieuws en de objectiviteit daarvan. Daarnaast kregen de leerlingen les in camerastandpunten en interviewtechnieken. Tijdens de les waarbij de leerlingen met het montageprogramma JayCut leerden monteren mocht ik ook aanschuiven. Ik leerde hoe je netjes in een interview kunt knippen en ik zag het belang in van het hebben van voldoende plakshots om een interview interessanter en levendiger te maken.

Nog leuker vond ik dat ik mocht helpen bij het selecteren van de zes beste filmpjes uit alle inzendingen. Een jury onder voorzitterschap van directeur Jos Debeij mocht uit deze zes genomineerde filmpjes drie winnaars kiezen. Winnaars, die tijdens de Boekenweek bekendgemaakt zouden worden.
Een uitdagende klus! Want waar moet je op letten als je zes filmpjes mag uitkiezen?
Wat in ieder geval van belang is: het filmpje moet zo zijn gemaakt dat je van het begin tot het eind geboeid blijft kijken. Daarbij let je natuurlijk ook op de kwaliteit van beeld en geluid.
Een probleem was ook dat een aantal films niet in het openbaar vertoond mocht worden, omdat de geinterviewden hiervoor geen toestemming gaven.

De leerlingen kunnen trots zijn op hun verfilmde projecten. Natuurlijk is er kwaliteitsverschil en is het ene filmpje met meer enthousiasme gemaakt dan het andere.

Uit het juryrapport:
De jury heeft met heel veel plezier de filmpjes bekeken en beoordeeld. Beginnende filmmakers die in korte tijd het hele proces van redactie en productie hebben doorlopen met alles dat daarbij komt kijken. Het is mooi om te zien dat er bij het thema van de boekenweek op deze manier een prachtige bijdrage aan het programma van vandaag is geleverd. De jury wil heel graag onderzoeken of het mogelijk is om ook komend jaar, komende jaren dit project voort te zetten in de vorm van bijvoorbeeld een documentaireprogramma als onderdeel van het BoekenweekFestival bij het thema van de Boekenweek.
Dat is een compliment voor het werk van alle deelnemers en de genomineerden in het bijzonder.

Tijdens de prijsuitreiking werden er fragmenten vertoond van de genomineerde filmpjes en maakte directeur Jos Debeij de uitslag bekend.



Uit het juryrapport:
Op de derde plaats is geëindigd de film waar de goede vragen gesteld werden, bij een indrukwekkend verhaal – kampervaringen van Greet Oostenbroek door Djenné, Coen, Ruben en Gijs.
Op de tweede plaats is geëindigd de film met durf en slimmigheid, de durf om het onderwerp te kiezen en er op af te gaan en de slimmigheid om het na te spelen als de hoofdpersoon zelf niet voor de camera wil; met een actrice die het heel goed doet in beeld - Nederlandse prostitutie door Noortje, Jelmer en Jard.
De winnaar is de film het persoonlijke verhaal dat heel duidelijk en goed gefilmd is; er is nagedacht over de wijze van filmen – waardoor je als kijker dicht bij het verhaal en de emotie van wat verteld wordt komt. Depressie door Margot, Maylin, Shanna en Dorith.

Nieuwsgierig geworden? De genomineerde filmreportages zijn tijdens openingsuren nog tot 24 april te zien in de Centrale Bibliotheek! De minitheaters, waarin de films worden vertoond, zijn gemaakt door leerlingen van Arkelstein.

2 opmerkingen:

Saskia Dellevoet zei

Hoi Hetty, ziet er leuk uit. Ik wil je graag eens spreken over Saxion. Ben benieuwd hoe je de opleiding ervaart. Heb zelf NOMC gedaan en ik ben erg benieuwd. Groet Saskia

Hetty Odenthal zei

Hoi Saskia,

Ik zal je na de kinderboekenweek uitgebreider mailen.