zaterdag 18 juli 2009

Geef je snel op voor Rijmreis 2009!

Nog 1 week, volgens Rijmreis Twitter!
Tot en met vrijdag 24 juli 2009 kunnen bibliotheken zich opgeven voor Rijmreis 2009!

Wat vond ik het een leuk project, zo leuk zelfs dat ik nu ook betrokken ben bij de voorbereidingen van Rijmreis 2009. Samen met een aantal Overijsselse collega's hebben we gedichten uitgezocht, dit keer rond het thema Aan Tafel!, want eten en snoepen zullen centraal staan in de komende kinderboekenweek.

Nog heel even in het kort wat Rijmreis precies is:
Rijmreis is een project dat kinderen op een moderne en onverwachte manier laat ontdekken hoe mooi, leuk en/of verrassend gedichten kunnen zijn. Het project is geïnspireerd op Bookcrossing. Bij Bookcrossing worden boeken her en der op straat, in de trein of in het café achtergelaten. Via internet kan gevolgd worden wat er met de boeken gebeurd. Bij Rijmreis zijn het echter geen boeken die een reis langs diverse lezers maken, maar gedichten!

Website
Op de website www.rijmreis.nl kunnen kinderen aanwijzingen vinden voor de plekken waar de verschillende gedichten zijn achtergelaten. Wanneer ze een gedicht hebben gevonden, kunnen ze op dezelfde site laten weten wat ze van het gedicht vonden en waar zij op hun beurt het gedicht weer hebben verstopt: in de kleedkamer van de voetbalvereniging, in de tas van een vriendje of vriendinnetje, in de supermarkt of waar dan ook. De enige restrictie hierbij is dat het gedicht ergens in de eigen gemeente wordt achtergelaten.

Prijs voor het ‘gouden gedicht’
Enkele van de verspreide gedichten zijn – geïnspireerd door de gouden wikkels om de chocoladerepen van Willie Wonka – ‘gouden gedichten’. Iedere vinder van een ‘gouden gedicht’ wint een leuke prijs. Bovendien maakt hij/zij kans op een gezellige, landelijke hoofdprijs (waarover de onderhandelingen op dit moment nog in volle gang zijn).

Succes
Vorig jaar was Rijmreis in Overijssel een groot succes. Het kreeg de nodige aandacht in de media (Piet Paulusma kwam zelfs speciaal voor Rijmreis naar Overijssel) en er werd ruim 1200 keer een gedicht gevonden en weer verstopt. Bovendien werden in de actieperiode 30 ‘gouden gedichten’ gevonden. En de website? Die werd in twee weken tijd maar liefst 24.000 keer bekeken.

Dit jaar hopen we dat ook andere bibliotheken in het land gaan deelnemen.
Interesse? Klik hier en geef je bibliotheek snel op voor Rijmreis 2009!



Opening Rijmreis 2008 in bibliotheek Wierden!

Geen opmerkingen: